Voeding en oncologie

Eten en drinken zijn dagelijks terugkerende, doorgaans prettige bezigheden. Gelukkig maar, want een goede voeding met voldoende energie en voedingsstoffen is noodzakelijk om in leven te blijven. Maar voeding is meer. Het heeft ook een belangrijke sociale functie; de maaltijd is een moment van rust en gezelligheid en draagt bij aan een fijn onderling contact. Dit zijn heel vanzelfsprekende dingen in een mensenleven. Maar voor mensen met kanker kan de ziekte en/of de daarvoor noodzakelijke behandeling problemen veroorzaken die eten even niet meer zo vanzelfsprekend leuk en lekker maken als het zou moeten zijn.

Dr. Google

Als het gaat over voeding bij kanker, wordt er enorm veel geschreven, gespeculeerd, gedacht, bedacht en verkocht. Op het internet circuleert zeer veel informatie en het is moeilijk om zelf een onderscheid te maken tussen betrouwbaar en onbetrouwbaar. Hoe kun jij je als patiënt wegwijs maken in deze brij aan al dan niet correcte informatie? Een gesprek hierover kan vaak al verheldering geven en een oplossing bieden.

Het belang van (goede) voeding bij kanker

Voeding draagt niet alleen bij aan een betere kwaliteit van leven, maar heeft ook een belangrijke ondersteunende rol in de behandeling. Een goede voedingstoestand en een stabiel gewicht vergroten namelijk de mogelijkheid om een behandeling beter te doorstaan en ervan te herstellen. De voedingsstoffen zorgen ervoor dat lichaamsgewicht en kracht op peil blijven en dragen bij aan een beter algemeen welzijn en het bestrijden van vermoeidheid en infecties.

De rol van de oncologische diëtist

Als erkende oncologische diëtiste ben ik opgeleid en bevoegd om kankerpatiënten op een goede, onderbouwde manier te begeleiden. Samen gaan we op zoek naar een voeding die volwaardig, haalbaar en aantrekkelijk is en past bij jouw manier van leven. We sporen veel voorkomende voedingsproblemen op en pakken deze aan. Daarnaast wordt er voldoende tijd en ruimte vrijgemaakt voor het beantwoorden van de soms vele vragen die kunnen opduiken rondom voeding. Voorbeelden van onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn:

  • Ongewenste gewichtstoename of – afname;
  • Gebrek aan eetlust;
  • Kauw- en slikproblemen;
  • Misselijkheid en braken;
  • Smaak- en geurveranderingen;
  • Constipatie/diarree;
  • Innemen van vitaminen, mineren, voedingssupplementen, superfoods;
  • Verbeteren van de voedingstoestand voor een operatie of behandeling;
  • Populaire diëten;
  • Is er voeding die de genezing van kanker bevordert of de terugkeer van kanker kan helpen voorkomen?
  • Wat mag/kan ik eten tijdens, maar ook na mijn behandeling? Moet ik nu op dieet?